EMIGREREN

Emigreren: waar moet je aan denken?
Emigreren wordt steeds populairder. Programma’s zoals ‘Ik vertrek’, ‘Het roer om’ en ‘Geen weg terug’ verschijnen bijna dagelijks op televisie. Heb je zelf ook schoon genoeg van die ellendige files, de koud en het leven in Nederland? Lees dan vooral even verder. Het zal je op weg helpen bij het emigreren.

Verplichte verzekeringen
Als je uit Nederland vertrekt hoef je geen premie meer te betalen voor volksverzekeringen (zoals AOW). Vanaf dat moment kan je er echter ook geen gebruik meer van maken. Als je nog inkomsten hebt na vertrek, ben je soms wel nog verplicht verzekerd. De opgebouwde WW-rechten blijven behouden mits je binnen de EU verhuisd of een ander land waarmee Nederland een verdrag heeft. Mocht je dan werkloos worden in het nieuwe land dan heb je alsnog recht op uitkering. Deze uitkering is gebaseerd op je hele arbeidsverleden, dus ook de jaren in Nederland. Buiten de EU dient dit zelf te regelen.

Belastingen
Als je gaat emigreren betekent dit niet meteen dat je ook van de Belastingdienst verlost bent. Dit hangt af van je fiscale behandeling wat afhangt van de duur van je verblijf, waar je naartoe gaat emigreren, of je in Nederland je woning behoudt, of je nog inkomsten hebt in Nederland en welke gezinsleden meeverhuizen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Huis
Mocht je je huis in Nederland behouden, dan geldt het huis niet meer als hoofdverblijf. Gevolg hiervan is dat het huis niet meer wordt belast in box 1, maar in box 3. Tevens wordt het gezien als tweede woning. Je kunt dan geen hypotheekrente meer aftrekken en het huis mag ook niet verhuurd worden.

Pensioen
Als je in Nederland je baan opzegt en emigreert, vervalt het pensioen dat je hebt opgebouwd. In sommige gevallen is het mogelijk om je pensioen over de grens mee te nemen. Helaas verschillen de regelingen sterk per land. Je kunt ook je inleg laten staan en opnieuw opbouwen in het buitenland.

Gezondheid
Ook hier geldt dat zolang je nog inkomsten uit Nederland hebt, je onder de Zorgverzekeringwet valt. Premie voor de basisverzekering moet dus blijvend betaald worden. In andere gevallen moet je een nieuwe verzekering afsluiten in het vestigingsland. Als je binnen de EU verhuist of naar een land waar Nederland een verdrag mee heeft, dan is het wel mogelijk om aanspraak te maken op medische zorg in Nederland. Dit hangt echter van de persoonlijke situatie af.
Twijfel je nog over emigreren? Huur dan bijvoorbeeld eerst voor een bepaalde periode een vakantiehuis in Andalusië voordat je echt in Spanje wilt gaan wonen. Of een appartement in het centrum van Bangkok als dat je plaats van bestemming is. Zo kan je het idee van emigreren eerst uitproberen voordat je de werkelijke stap zet.

 

Geschreven door Floris van der Berg.

 

2 Comments

 1. Hoi Annelotte,

  Fijn dat je daar op tijd achterkwam! Wij vinden het heerlijk om voor een aantal jaar in het buitenland te wonen. Wij hebben ons huis in Nederland ook nog. Dus wij mogen van 2 landen genieten!

  Lieve groet, Hann

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik dacht eerst altijd dat ik uiteindelijk zou emigreren naar het buitenland, tot ik er achter kwam dat alles in Nederland best goed geregeld is…
  Wel leuke blog!

  Like

Give your reaction

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s